En Lluís Molins, un famós escriptor de novel·les policíaques, assisteix al sopar d’antics alumnes de l’internat catòlic on va estudiar de jove. Assegut a taula, davant per davant, té en Miquel Prats, un company que el va condicionar —i molt— quan van fer primer de BUP. Durant la trobada rememoren els fets ocorreguts aquell curs, els quals van convertir en Lluís en l’home que és avui.
El llapis vermell és un repàs a la memòria històrica recent que ens mostra la fragilitat de l’adolescència i les seves conseqüències en la vida adulta. A través d’un exercici crític, Oriol Molas presenta una denúncia social contra els abusos escolars en els internats religiosos a la dècada de 1980. Una novel·la que ens parla del silenci dels altres, del desemparament i del fracàs de l’educació d’aquell moment en l’àmbit de les emocions.
Oriol Molas (Camprodon, 1968) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha treballat i treballa en el sector editorial: FMR, Integral, Destino, RBA i Salvat, de la qual va ser director editorial durant més de quinze anys.
De jove havia escrit poemes: Ànimes de paper (Columna, 1986), Swinging (Editora de Sau, 1990) i Vent (Columna, 1992). Juntament amb Ferran Grau, és coautor de les novel·les de la sèrie Cazeneuve, ambientades a la Barcelona de principis de segle XX: Cazeneuve i la revenja dels desvalguts (Capital Books, 2018) i Cazeneuve i les clavegueres de la ciutat (Capital Books, 2019). Amb el conte Una bona lectura va guanyar ex aequo el XXXIII Premi de narracions curtes Ferran Canyameres 2021.