Maneres de mirar, de John Berger, és un dels llibres d'art més estimulants i més influents que es poden trobar en qualsevol llengua. Està basat en una sèrie de televisió de la BBC sobre la qual els crítics del Sunday Times van comentar: «Aquesta sèrie és una revelació en més d'un sentit: es concentra en com mirem els quadres... gairebé segur que canviarà la manera com la gent mira la pintura». I ho va aconseguir, ja que el llibre que en va derivar s'ha convertit en una obra essencial de la comunicació visual i de la teoria de l'art.
Segons Peter Fuller, en aquest conjunt de set assajos, on n'hi ha que combinen text i imatge i d'altres que només són visuals, «Berger té l'habilitat de fer un tall incisiu a la mistificació dels crítics d'art professionals... És un llibertador de les imatges i, un cop hem deixat que les imatges ens convencin directament, estem en una posició molt més bona per fer-ne una avaluació significativa».
La influència del llibre és enorme. Ha atret l'atenció del gran públic cap a l'estudi d'àrees culturals que ara són un lloc comú de la pintura a l'oli: el llegat de la dona com a objecte pictòric, el despullat femení com a objecte de desig sexual, l'empremta de la pintura en la publicitat actual, la manipulació de la pintura en favor de la propietat privada i els diversos significats en què es transformen les diferents reproduccions que es fan d'una mateixa obra.
John Berger (Londres, 1926) és un dels escriptors més influents dels darrers cinquanta anys. Assagista, novel·lista, guionista, dramaturg i crític, sempre ha desafiat els gèneres convencionals i les fronteres. És autor de més de trenta obres i va guanyar el premi Man Booker Prize amb la novel·la G. Entre les seves novel·les, destaquen To the wedding, Here is where we meet i la trilogia Into their labours. Del mateix autor, Edicions de 1984 també ha publicat D'A a X i Amb l'esperança entre les dents.